Baranyai Dóra az Országos Esszéíró Pályázat 1. helyezettje

 
 

ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁS

    Pozsony. A pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium tegnap rendezte meg az Ifjú Szivek Táncszínházban a kilencedik Kulcsár Tibor Vers- és Prózamondó Verseny országos döntőjét. Ugyanitt tartották a tizedik Országos Esszéíró Pályázat értékelését. Az esszéíró versenyre érkezett 46 pályaművet háromtagú zsűri értékelte: Szemet Edit rádiós szerkesztő, Cs. Liszka Györgyi, a Vasárnap főszerkesztője és Haraszti Mária író, televíziós szerkesztő, aki szerint idén irodalmi értékű munkák születtek. Öt téma közül lehetett választani, azaz öt kategóriában hirdettek győztest (Boldogság-pirula, Mi lapul a padlás mélyén?, A kamaszkor kamaszkór, Ha szárnyam lenne, Katonadolog), és egy abszolút fődíjat is kiadtak. Ezt a szenci Vojtek Lili érdemelte ki. Az esszéíró verseny díjazottjai: Baranyai Dóra, Tornay Jennifer, Ziff Stella, Sándor Karina és Ďurdík Ágoston.

A szavalóverseny két kategóriában zajlott, tizenhat alapiskolából, hat gimnáziumból és három szakközépiskolából neveztek be versenyzők. Csanaky Eleonóra zsűritag elmondása szerint főleg azt figyelték, mennyire tudta a szavaló közvetíteni a mű gondolatiságát, és mennyire illett hozzá a választott szöveg. Ezen a versenyen a fiatalok kizárólag hazai szerzők verseit és prózáit mondják, és sokan közülük személyesen is megismerkedhetnek a szerzőkkel, mivel a szervezők évről évre meghívják néhányukat az eredményhirdetésre.

Az I. kategória versmondói közül a hetényi Gál Réka Ágota bizonyult a legjobbnak, második Ziff Stella, harmadik Králik Máté. A prózamondók közül Mojzeš Max lett az első, Szabó Virág Panna a második és Pongrác Emese a harmadik.

A II. verskategóriában első helyezett Antal Gábor, második – megosztva – Bondor Borbála és Nagy György, harmadik pedig Katona Eszter. A prózamondók versenyét Bitter Balázs nyerte Molnár Klaudia előtt. Harmadik díjat nem osztott ki a zsűri, Kovács Nicolt viszont különdíjjal jutalmazta.

A szakközépiskolák vers kategóriájában Farkas Eszter, Čulák Nikolett és Gál Cynthia végzett az első három helyen, a prózamondók közül pedig Mikóczi Dominika, Gaál Dominika és Kaštál Glória teljesítményét díjazta a zsűri. (juk)

Forrás: Új Szó (ujszo.com/napilap/kultura/2014/11/29/hazai-vizeken)