2014 a külhoni magyar felsősök éve

 

   2014 januárjában bekapcsolódtunk a 2014 a külhoni magyar felsősök éve által meghirdetett újságszerkesztési versenybe. Mi vagyunk a The Muffins csapat, a Peredi (Felvidék) Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola informatika szakkörös diákjaiból szerveződtünk. Talán ezért is választottuk a hozzánk legközelebb álló TUDOMÁNY témát. Ahogy Albert Einstein is mondta: „Az élet olyan, mint a kerékpározás. Állandóan mozgásban kell lennünk, hogy egyensúlyban legyünk.”, vagyis állandóan fejlesztenünk kell magunkat és új, ismeretlen dolgok kihívásai által gyarapítani meglévő tapasztalatainkat.

 

    Ahogy minden testvércsapatunkban, bennünk is élt a vágy, hogy a külhoni magyar felsősök számára meghirdetett pályázaton minél eredményesebben szerepeljünk és megmutassuk mi mindent jelent számunkra a tudomány. További sok sikert és ötletekben gazdag alkotómunkát kívánunk minden szerkesztőségnek! Ne feledjétek: „Az egyetlen igazi tanulás: a lényünkben szunnyadó tudásnak tevékennyé ébresztése.” (Weöres Sándor)

    Szeretettel üdvözöl mindenkit a The Muffins szerkesztőcsapat! Mikor jelentkeztünk erre a pályázatra, nem gondoltuk volna, hogy idáig jutunk. Köszönjük a szervezőknek, hogy részt vehettünk ezen a csodálatos kiránduláson. Nagyszerű élményekkel gazdagodtunk és megismerhettük más külhoni iskolák tanulóit is. Bevalljuk, először nem tudtuk mit jelent a láthatatlan csíkszék fogalom, viszont a mai kirándulásunk felvilágosított erről. Megtudhattuk, hogy látáskárosult társaink hogyan ismerik meg a körülöttük lévő világot. Ezt saját magunk is kipróbálhattuk. Lekapcsolt lámpák mellett tapintással ismerhettük meg a makettek formáját, így egy elképzelést alkothattunk az adott épületekről. Ezután ellátogattunk az MTVA székházba, ahol sok érdekességgel és látnivalóval találkoztunk. Betekintést nyerhettünk a magyar televízió és rádió dolgozóinak mindennapjába. Egy, a látogatóknak berendezett mini stúdióban magunk is kipróbálhattuk a filmkészítés szakaszának lépéseit. Ezen felül néhány, a tévéből ismert személlyel is találkozhattunk. Ezeket az élményeket egy finom ebéddel zártuk, majd egy előadás keretén belül betekinthettünk a Magyar Nemzet online szerkesztőség kulisszái mögé. Megtudhattuk hogyan változott a lap az évek során, kik és hogyan dolgoznak az adott feladatokon. Miután néhányan felolvasták élménybeszámolóikat, útnak indultunk. Kincskereséssel folytattuk a délutáni programunkat. Térkép segítségével megkerestük a környékbeli nevezetes épületeket és emlékműveket, ahol választ kellett adnunk néhány kérdésre. Visszaérkezésünk után ajándékkal leptek meg bennünket, melynek nagyon örültünk. Másnap folytatódtak a kalandok. A reggeli elfogyasztása után ellátogattunk a Csodák Palotájába. Kipróbálhattunk rengeteg, a fizika törvényein alapuló játékot, majd izgalmas kísérleteket láthattunk a hang terjedéséről és az égésről az Öveges teremben. Nagyon jól éreztük magunkat, örülünk, hogy részt vehettünk ezen a pályázaton.

The Muffins szerkesztőcsapat

 

A jutalomkiránduláson készült képek megtekinthetők a képgalériában.

A többi csapat munkájával egyesített online újság megtekinthető a www.felsosujsag.hu weboldalon.

A The Muffis csapat újsága letölthető innen.

Mentortanár:

Mgr. Bosák Gábor

 

Felelős szerkesztők:

Kocsis Bálint (6.o.)

Horváth Dávid (6.o.)

Hegedűs Zsolt (7.o.)

Majba Krisztián (7.o.)

Pavlovič Róbert (7.o.)

Zilizi Márk (7.o.)

Benes Dávid (8.o.)

Morvay Csaba (8.o.)

Flaska Dávid (9.o.)